The Aldebaran – Chronicles of the Stars Pilgrim

Conundrum of Astronomy, particularly in South East Asia

Circus of Heaven

What is this all about? Well, it is starting with only a matter of small headline from obscure newspaper somewhere in Jakarta, i guess not much people notice about this newspaper; but hey, newspaper is a newspaper, its function is to bring informations to the public, so, what if the informations is vague in every direction? It could be perilous for the reader, which not so familiar with the particular subjects, so the thing is getting on my nerve & hardly for me to resisting the intuition to write down something for my own pleasure.

So here’s the catch, first, let me tell you, even the title is so subduing me & cannot stop me to start grunting … ‘Boscha to Acquire Telescope for Observing Sun in the Near Future‘, oh well .. please??? Boscha , with single s???? It just a name, yes, it is , but, is this the right thing to do for a newspaper to release a headline news with mistyped name? Are they professional? Besides, there is an ethical rules in professional journalism about telling a name? Am i correct?

Okay, this is the news from this newspaper, (The Point, May, 18th 2007), written as it is (except for the name).

Boscha to Acquire Telescope for Observing Sun in the Near Future

Jakarta, The Point

The Boscha Space Observatory in Lembang, Bandung, West Java, will soon have a new attraction for its visitors in the form of a real-time solar telescope for observing the sun.

“The plan is that the telescope will be available by the end of 2007 at the latest, so that the facility for observing the sun can be made available to visitors at that time,” X, head of Boscha Space Observatory, told Antara in Bandung on Thursday.

He said that the digital telescope would capture the images and the spectrum of the sun in real-time, no delay, adding that it would be the first of its kind in Indonesia. Priced at Rp 200 Million (US$22,727), some parts of the telescope are being made domestically.

“We made some auxiliary parts ourselves in cooperation with ITB faculties of physics and engineering technology,” X said, adding that the telescope would use a lens made by Telescope Coronado, an American producer of lenses and telescopes. “Coronado specializes in solar telescopes.”

The solar telescope, according to X, would be placed in special room next to Boscha Space Observatory’s main hall. “The addition of this telescope in aimed at attracting more visitors as now we can provide more objects in space to be observed.”

He added that the number of visitors averaged 60,000 annually. “The visitors are not only students or researchers, but also the general public as well. Unfortunately, we have to limit the number of visitors to only 500 per day so that research being carried out at the observatory is not affected.”

The numbers of visitors wishing to visit Boscha was on the increase, H. said, but the observatory could not raise the limit. “The visitors mostly come from West Java, Jakarta, Centra Java, East Java, with a few also from other provinces in Indonesia.” (ING)

Oh boy, here they are, another comment & comment & comment, but i think i should mumbling & chattering, no matter what.

Now about the notions

First, yeah, you’ve heard me, how this mistype irritated me so much, they should consider the right name if they want to have good appreciation from readers.

Second, “… new attraction for its visitors” (????) .. heh? attraction? Is not it an observatory? Okay, this as a good thing if we stick to this jargon: “la science pour le public” .. but then again, what about the ‘researcher’, what about the jargon: “to attract researcher from here & there?” .. that would be intriguing.

Third, “Priced at Rp 200 Million … ” , boys & girls .. that quiet pricey .. rrr .. i would not care where were the Bosscha Observatory have the fund, but, for 200 million?? Well, i will drive myself onto this intertwining scenery, about fund, research, public outreach. Wow .. that would be amazing things to see, that would require notion number two and three.

What is the purpose of an observatory? Of course to retrieve scientific informations from heaven, by observation, right? But, for whom it may concern? Scientific community? Public? Or funder? Or? Yeah , that is the complication, i will not dwell much in it. Let me going thru, so, back to this jargon? “la science pour le public” or “la science pour la science”? So, it has to be clear distinction about the role of the observatory, bear with me .. there is a distinct polarity between public interest and scientific purpose.

So, with this instrumentation with quiet that cost, so, who will have the advantage? Scientific community? Public? If for community? Is not that too pricey? Well, i agree to attract more visitors .. that is fine, but, what about the scientific purpose? scientific goal? Or? Is not that great to encourage youngsters to get involved in astronomy? That is great if the youngsters see the aim of scientific interpretations, but if they just mesmerized by the beau of the heaven? They will go home and keep on dreaming about the science fiction mumbo-jumbo of hyper-space jumping thru wormhole, etc. So, basically, this is the basic & most important role of observatory to build knowledge & understanding of science, & encourage youngsters to DO the science, instead of show off the extraordinary beauty of heavens & merely dreaming about it.

Fourth, ” … X said, adding that the telescope would use a lens made by Telescope Coronado, an American producer of lenses and telescopes.” That is true, Coronado is well known & well respected for solar telescope, but .. for amateur astronomer! The rule of thumb for professional astronomer is, “build your own equipment”. I guess Bosscha Observatory is making a good move in this way, but then, the question arise? What is the purpose of this equipment? To attract more and more public attention? What about the scientific objectives?
Now this part is so obscure. Furthermore, it could let some people left in disdain, “Well .. that is the fate of Bosscha observatory, just to provide public attraction only.”

Is not that an ironic? Once there the great Bosscha observatory, which well known as an observatory in southern hemisphere, contributed many many data for International community, but now? Only an old man telling tale for children of his past glorious moment, without realizing that, even that his knowledge should be, wisely passed through the generation. Should one generation of bright astronomer lost? Sounds too pessimistic, that is correct. My opinion is too lousy to think the opposite, not because of i wanted to, but merely because of what i have read. That is only poor judgement. So forgive my manner. But, i will keep on writing.

Fifth, “The solar telescope, according to X, would be placed in special room next to Boscha Space Observatory’s main hall. “The addition of this telescope in aimed at attracting more visitors as now we can provide more objects in space to be observed.”” .. well .. my hunch is correct eventually.

Sixth, “The visitors are not only students or researchers, but also the general public as well. Unfortunately, we have to limit the number of visitors to only 500 per day so that research being carried out at the observatory is not affected.” .. well , how can be one research can be carried out while crowd gather around, eager to watch the object through the instrument? With such 500 visitors per day on average? Who are the visitors? The researcher? Public? So confusing, so this instrument is belong to whom? Of course this is in proper manner, if the priority for research, let’s limit the visitation of public, otherwise, do the opposite.

So, with this staggering & quiet expensive equipment, what will become Bosscha observatory? I am not try to convey opinion about anything, nor pointing my finger for the newspaper nor whoever related to Bosscha observatory, what i am try to point out is, we always face interesting news about the thing here & there, but the news is so elusive, in a sense that we cannot define in a distinct manner, what is the direction of this news. And this news of Bosscha observatory is a simple example: What is the current situation about Bosscha observatory? That is a good thing to provide many new toys for everyone, everyone is happy … hip hip hurrayyy .. but, will this equipment will bring Bosscha observatory to new level of discovery? That is another question, and the answer is lies within youngsters who gather around that new equipment.

I remember part of lyric of this song “Circus of Heaven” from Yes:

“Was that something beautiful, amazing, wonderful, extraordinary beautiful?”
“Oh! it was OK!! But there were no clowns, no tigers, lions or bears,
candy-floss, toffee apples, no clowns.”

Mei 26, 2007 - Posted by | Astronomy

19 Komentar »

  1. I’m speechless when I read the news fr the first place. argh.. new attraction? do the visitors really need attraction? and what for? o well.. .. I do speechless. and the main hall… where is it?

    Komentar oleh ivie | Mei 26, 2007 | Balas

  2. Habislah. Bosscha akan jadi tontonan. Selamat tinggal Observatorium Riset, selamat datang Observatorium publik yang setengah-setengah!

    Komentar oleh astronomsableng | Mei 27, 2007 | Balas

  3. OMG
    macam mana nih.
    ga banget deh.

    selamat tinggal astronomi indonesia.๐Ÿ˜ฆ

    Komentar oleh sawung | Mei 28, 2007 | Balas

  4. Hwa.. ha..ha.. Lets all see where our people drag Bosscha into… Is it for amusement park or research facility.. Where ever they choose.. let us be understanding of our country condition.

    Komentar oleh ddewa | Mei 28, 2007 | Balas

  5. Wah masyarakat jangan disalahkan kalau mereka memandang Observatorium Bosscha (OB) sebagai sebuah taman hiburan. Kalau mereka memang pada awalnya begitu maka kita sendiri juga tanggung jawab karena menyambut gayung lantas membuka gerbang OB seluas-luasnya sampai ke level eksesif. Kalau memang serius mau jadi observatorium publik, lebih baik tutup saja kegiatan riset di situ dan jadikan itu resort dan buat ruang multimedia yang oke, dengan staf yang terlatih. Cari sponsor dari pengusaha hotel dan adakan kerjasama dengan hotel-hotel sekitar. Kalau mau serius jadi observatorium riset, kurangi kegiatan publik dan cari sumber dana lain (pilihan yang sulit memang). Mau setengah-setengah? cari lahan baru yang didedikasikan untuk kegiatan publik, terpisah dari kegiatan riset. Misalnya di lapangan badminton tuh, segitu cukup lah. Sisanya dipakai buat riset.

    Komentar oleh astronomsableng | Mei 28, 2007 | Balas

  6. ada senengnya ada gaknya… senengnya bisa gampang orang awam kayak gw masuk.. tapi gaknya… yang masuk gak tersaring dan hasilnya ntar padedet… you know kan padedet itu apa pemirsa…. aduuuh… trus ada yagn buka timbel.. makan2 bari ngegelar tikar aja sekalian hahahaha…..

    Komentar oleh VV | Mei 29, 2007 | Balas

  7. pemberitaan di indo itu berantakan yah??? mulai dr ANTARA mpe The Pooint ini nulis nama kep obs bosscha juga salah….

    jadi inget mas arya pernah nanya… [pake k pake q??? hahaha pengalaman nih laporan tesis dicoret dibagian itu hahahahahaha

    Komentar oleh ivie | Juni 7, 2007 | Balas

  8. nambah …. kesalahan penulisan nama bosscha juga ditemukan di antara

    Komentar oleh ivie | Juni 7, 2007 | Balas

  9. Week end ini saya akan ke Lembang, bersama anak saya, umurnya baru 6 thn, makanyasaya cari2 informasi mengenai things to do in Lembang. Kemudian saya ingat kalau di lembang ada observatorium Bosscha (ngga salah nulis kan), mulai deh cari2 informasi mengenai ovbservatorium Bosscha, jam buka, kunjungan publik dan sebagainya, dan gak sengaja ketemu dgn blog ini. Menurut saya menarik juga tulisannya, dan sebagai orang awam, bukan astronomer (amatir juga bukan) dan sebagai calon pengunjung Bosscha, saya pikir gak ada salahnya membuka bosscha untuk publik seluas-luasnya, walaupun disitu masih tetap dilakukan kegiatan riset. 500 pengunjung perhari menurut saya tidak banyak, kalau dibagi dalam 3-4 session, paling2 at the same time ada 100-200 orang. masih mungkin, hanya saja memang perlu penanganan yang serius. Seumur hidup saya, saya baru 3 kali pergi ke observatorium betulan, yag 2 public, yang satu riset. menariknya, dua-duanya dibuka untuk umum, setiap hari. Observatorium public yang saya datangi adalah di Mount Griffith, Los Angeles California (dua-duanya karena nganter tamu yang pengen foto di bukit yg ada tulisan hollywoodnya) yg ini benar2 public, ada cafenya, planetarium, souvenir shop dll. Yang kedua ngga jauh dari situ, di Mount Palomar.Kalo yang ini bener2 research fasility milik California insititue of Technology di San Diego kalo ngga salah. Saya yakin para astronomer pasti sudah familiar dgn Mount Palomar observatory ini. Yang menarik di mount Palomar inipun setiap hari dibuka untuk umum, gak ada quota 500 pengunjung perhari, bahkan sampai ke hall (mereka bilangnya gallery klu gak salah) tempat beberapa telescope raksasa berkumpul juga dibuka untuk public. Namun jam 4.30 sore area sudah harus dikosongkan karena setiap malam di tempat tersebut secara aktif digunakan untuk research benaran, oleh para profesor beneran juga. Yang menarik lagi, science disitu (walaupun di tempat research ) disajikan dalam bentuk yang sangat umum dgn bahasa public, jadi cukup menarik buat kita2.
    So what I am saying is, lets get along together, public and research or public or even industrial facility. Cukup banyak contoh tempat dimana mereka akur dan masyarakat bisa melihat apa yang dilakukan oleh para ahli/industrialis tersebut, dalam batas-batas yang wajar. Di Hoover Dam San Diego misalnya kita bisa melihat turbin beneran yg dipakai untuk men-generate tenaga listrik ke setengah pantai barat amerika, di Boeing Seattle, dan Cape Caneferal tempat ngeluncurin roket di florida juga di buka untuk umum, lengkap dengan souvenir shop.
    Okaylah, cukup dari saya, mudah2an minggu ini saya bisa nunjukin ke anak saya yg umur 6 thn bagaimana bentuk teleskop beneran, at least kalau tutup/ditutup kita bisa ngeliat dari luarnya aja. So far sih anak saya kalau main2 pake teleskop murahan milik kita di rumah cukup excited, liat2 kawah bulan ato planet mars dan venus (klu lagi untung gak mendung, biarpun kadang2 sambil bela2in naik ke loteng garasi biar gak ketutup genteng tetangga ), sambil dia nanya2 “Daddy, itu di Mars apa ada alien yang kaya di film Chicken Little ya”
    regard
    Bruce

    Komentar oleh Bruce | Juni 21, 2007 | Balas

  10. Terimakasih pak Bruce, saya setuju dgn pedapat bapak, there must be a good way kl dua2nya bisa jalan bersama2, itu akan sangat bagus. What i am trying to aim is: Untuk kasus seperti bangsa Indonesia, sepanjang yang saya liat, masih ada ketercampuran antara yang mana jatah publik, yang mana yg jatah sendiri. Well, gak ada yg salah dan gak harus menyalahkan, tp komunitas astronomi di Indonesia masih sedikit, terus kl blum punya keberpijakan yang jelas, mau publik, mau riset .. yg ada kemudian, gamang.

    Kalau sudah gamang, terus mau melangkah kemana? Pada akhirnya adalah, yang jadi korban kemudian ya diri kita sendiri kan? Mungkin masyarakat akan selalu terpuaskan keingintahuan-nya, tapi kl kemudian pemberi informasi sudah kelelahan dengan kegiatan ke-PR-an-nya, kapan bisa memberi informasi yang lebih terkini? Apa gak kemudian yang terjadi adalah pembodohan?

    Bottom line, saya gak mencoba menyalahkan siapa2, hanya sekedar ironi. Terimakasih pak Bruce untuk urun pikirannya, informasi seperti ini akan berguna untuk diri kita sendiri, baik untuk masyarakat, maupun yg berkecimpung di dalamnya. Selamat menikmati week end di Observatorium Bosscha, satu2nya aset astronomi berharga yang Indonesia punya. *another ironi*

    Komentar oleh nggieng | Juni 22, 2007 | Balas

  11. Mungkin yang belum banyak orang ketahui adalah..pariwisata tidak hanya sekedar pariwisata “massal” tak terkendali. Gelar tikar di halaman sambil ngabotram dikelilingi oleh pedagang asongan yang menawari aneka pin bosscha. Ada juga yang namanya pariwisata berkelanjutan, sustainable tourism , yang diantaranya memperhitungkan carrying capacity suatu tempat.
    Kuncinya ada pada visitor management/pengelolaan pengunjung, bagaimana zonasinya, berapa kapasitasnya/group limit, timingnya, dan sederet regulasi lain yang dapat diterapkan dalam ketataruangan.
    Jangan antipati pada tourism, khususnya yang bersifat interpretatif, karena hal ini akan memberikan wawasan yang sangat berharga bagi publik.Terimakasih

    Komentar oleh erp | Juli 23, 2007 | Balas

  12. Rasanya ini bukan soal antipati atau tidak. tapi ketika publik sudah memperlakukan situs penelitian sebagai tempat wisata.. bahkan mengambil begitu banyak waktu yg hrsnya disediakan buat penelitian lantas dimanakah fungsi riset dari sebuah observatorium??

    Btw.. Observatorium bosscha pun bukan tempat wisata. Saya heran anda saudara erp malah menempatkan Obs Bosscha sebagai tempat wisata. Dengan pemikiran seperti saudara maka berarti Bosscha hanya sekedar situs sejarah yg berfungsi sebagai tempat kunjungan. Dan itu salah besar. Pada akhirnya gak heran kalau fungsi riset jadi tumpul dan bahkan tidak lagi bisa dilakukan. Kalau sudah demikian tutup saja Bosscha dan gantikan saja dia sebagai museum atau situs sejarah not less n not more.

    Kondisi yg anda anggap wajar mengenai Bosscha sebagai tempat wisata inilah yang secara perlahan namun pasti sudah mematikan fungsi utamanya adalah observatorium riset.

    Still gue ngerasa banyak belajar dari Profesor Kozai maupun Prof Hashimoto. Melihat bagaimana mereka menghandle usulan2 ttg pemakaian observatorium pada publik dengan mengacu pd jadwal dan aturan yg tidak bisa diganggu gugat untuk fungsi riset dari Gunma. They know research must go on and public service has their own time.

    Komentar oleh ivie | Juli 23, 2007 | Balas

  13. Well .. bung (atau mbak?) erp, seperti yang saya bilang sebelumnya, saya cuman memberi garis bawah pada ‘kegamangan’, saya setuju saja sih dengan turisme untuk pendidikan; bukan tidak mungkin calon2 astronom masa depan Indonesia lahir diantara para pengunjung itu. Lagian semua observatori canggih di muka Bumi ini jg melakukannya. Tapi? Jangan lupa fungsi utama Obs. Bosscha itu bukan museum, tapi sebagai OBSERVATORIUM.

    Jadi, kemana arahnya? Ini tidak hanya tanggung jawab Obs. Bosscha, ITB, Pemerintah, Masyarakat, tapi semua pihak untuk terlibat, dan menentukan langkah yang baik, tepat dan sesuai, secara bersama2; toh pada akhirnya manfaatnya bisa dirasakan untuk semua.

    Absurd keliatannya? Ya memang kalau benang keruwetan tidak diurai. Realisasinya? Ya, bung erp sudah sampaikan, regulasi dan regulasi, tapi kalau regulasi-nya pun tumpang tindih? Gak usah jauh2, emang ada yang peduli soal kelestarian Bandung Utara?

    Komentar oleh nggieng | Juli 23, 2007 | Balas

  14. om sungging boleh ga tulisannya di copy ke http://www.kritik-itb.com?
    Kalo ga om sungging sendiri yang ngepost di http://www.kritik-itb.com

    Komentar oleh sawung | Agustus 6, 2007 | Balas

  15. Om Sawung, kalaupun tulisan ini dianggap mengkritik ITB sih, monggo aja, secara tulisanku ini lebih bersifat inquiry dan bukan investigative report, jadi aku secara pribadi tidak mengarahkan diri untuk mengkritik ITB.

    Jadi, kalau mau di copy ke kritik-itb, ya go ahead, sepanjang normatif-nya masih dijaga, seperti sumber dari mana? Saya siapa? (mumpung masih punya status jadi mahasiswa Astronomi ITB)

    Btw, tx bwat pemberitahuannya ya๐Ÿ™‚

    Komentar oleh nggieng | Agustus 6, 2007 | Balas

  16. btw lupa.. ini hasil wawancara langsung ma sumbernya Bosscha Observatorium Riset atau Publik?

    Komentar oleh ivie | Agustus 15, 2007 | Balas

  17. rihanna lyrics

    I Googled for something completely different, but found your page…and have to say thanks. nice read.

    Lacak balik oleh rihanna lyrics | Januari 13, 2008 | Balas

  18. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well.
    In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog
    now๐Ÿ˜‰

    Komentar oleh Elva | Agustus 30, 2012 | Balas

  19. Merci รฉnormรฉment pour cet article, cโ€™est vraiment trรจs clair et trรจs utile !

    Komentar oleh en allant visiter le site | Februari 10, 2015 | Balas


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: